Jedzenie na wynos to świetne rozwiązanie, z którego od czasu do czasu korzystają niemal wszyscy. Dzięki rozwojowi transportu i usług teleinformatycznych, mamy możliwość zamawiania posiłków z naszych ulubionych knajp. Już po kilku chwilach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.
Żeby jedzenie, które zamawiamy było świeże i o odpowiedniej temperaturze restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przechowywane w specjalnych trzymających temperaturę torbach.
Gdzie restauratorzy pakują nasze posiłki?
Z dowozem można aktualnie zamawiać potrawy niemal z wszystkich kuchni świata. Ze względu na różnorodność, również sposoby ich przechowywania są zdywersyfikowane. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze odmiennie jeśli mowa o obiadach. Właściciele lokali gastronomicznych wykazują się dużą zaradnością w dopasowywaniu się do realiów. Najczęściej do pakowania żywności wykorzystuje się opakowania papierowe w różnych formach. Plastikowe opakowania w chwili obecnej to przeszłość.
Dla większości ludzi oczywista jest wyższość, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ekologii.
Plastik rozkłada się powoli, negatywnie przy tymoddziałowując na otoczenie. Co innego papier, który całkiem szybko się rozkłada. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać recyclingowi, ale w przypadku papieru jest to dużo bardziej efektywne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego częstym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz funkcjonalne.
Wybór papierowych opakowań na produkty gastronomiczne to nie tylko świadoma decyzja branży.
Jest to również poniekąd nakaz. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej przemysł gastronomiczny jest zobligowany do odejścia od plastikowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. W obliczu takich zmian legislacyjnych jedyną zdroworozsądkową alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście producenci jak zawsze stają na wysokości zadania sprzedając szeroki wybór opakowań o różnym(ch) możliwościach.
Opakowania papierowe – bezpieczne i ekologiczne jedzenie na wynos
Sprzedawcy opakowań papierowych starają się by ich opakowania spełniały właściwe normy jakościowe określone przez legislatorów. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które uzyskują certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to także dowód, że przy ich powstawaniu nie poniosły szkody żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają na celu wspierać prowadzenie przez firmy zrównoważonej działalności. Współgrają one z nowymi wymogami Brukseli.
Gospodarka to zespół elementów powiązanych z sobą. W związku z tym, jest zapotrzebowanie na producentów opakowań papierowych. Firmy gastronomiczne i producenci opakowań często zawiązują współpracę. Producenci bardzo szybko potrafią dostosowywać swój profil działalności do zasad rynków, jak i do prawnych niuansów.
Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z logiem knajpy. Dzięki temu wyglądają się ładnie dla oka.
Każdy z producentów opakowań powinien też zwracać uwagę na to by pojemniki były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w warunkach transportu. Muszą również być stabilne i szczelnie przechowywać zapakowaną w nich żywność.