Posted on

Odkąd człowiek zapanował nad chłodem i zaczął je wykorzystywać do przechowywania jedzenia, jego los znacznie się poprawił(o). Rzeczy o krótkim terminie spożycia jak produkty mleczne czy mięso potrzebują należytych warunków termicznych. Inaczej się przeterminowują. Aktualnie w każdym mieszkaniu są lodówki czy chłodziarki. W wielu pomieszczeniach(ń) montuje też klimatyzację. A to tylko niektóre z funkcjonalności chłodnictwa. Poniżej postaramy się zaprezentować przeszłość i teraźniejszość systemów chłodzenia. Zapraszamy na przegląd urządzeń chłodniczych.

Kto jako pierwszy zaczął korzystać z niskich temperatur?

Wpływ warunków termicznych na długość przydatności jedzenia znany jest od zamierzchłych czasów. Ludzie pierwotni używali jaskinie do przechowywania swoich łupów. W miejscach gdzie klimat był zimniejszy spiżarnią bywały dziury w ziemi. Bryły lodu z resztą po dziś dzień jest używany do różnych rozwiązań.

Gdzieniegdzie lód nie był powszechnie dostępny. To skłoniło, początkiem XIX wieku, naukowców do prac nad upowszechnieniem dostępu do niskich temperatur. Dzięki temu ludzkość mogą ich używać wedle swoich potrzeb. Pierwotne urządzenia chłodnicze działały na zasadzie absorpcji. Dzięki wprowadzeniu(e) określonego(j) czynnika do maszyny dostawało się substancję o niskiej temperaturze.

Przez lata zaczęto kreować nowe technologie chłodzące. Dyscyplina ta rozrosła się w szybkim tempie. Po latach wyszło na jaw, że część składników wykorzystywanych w urządzeniach chłodzących jest szkodliwa dla życia ludzkiego oraz atmosfery. Na szczęście dzisiejsze technologie dają szansę budować urządzenia nieszkodliwe dla klimatu.

Systemy chłodnicze – gdzie i kiedy się je stosuje?

Nauka związana z chłodnictwem to bardzo szerokie zagadnienie. Błędem byłoby zawężanie jej tylko do przechowywania żywności i utrzymywaniu jej w niskich warunkach termicznych. Oczywiście, że to główne skojarzenie – wszakże każdy ma w domu lodówkę.

Natomiast jest to tylko kropla w morzu prawdziwych zastosowań chłodnictwa. Kiedy mówimy o przemysłowym, wielkoskalowym przechowywaniu produktów w grę wchodzą rozległe systemy urządzeń chłodniczych. Utrzymanie ujemnej temperatury w chłodni stanowi duży wysiłek energetyczny, którym sterują szyte na miarę programy. Coraz więcej jest w tym komputeryzacji.

Również sterowanie temperatur(ą)y wewnątrz wybranych pomieszczeń to domena chłodnictwa.

Ponownie – w przypadku pojedynczych miejsc nie wydaje się to skomplikowane. Wyzwania zaczynają się, gdy klimatyzacja musi obejmować duże budynki. Mowa tu o blokach mieszkalnych, biurowcach czy szpitalach. W środku takich budynków każde(y) pokój żyje własnym życiem. Jedni potrzebują chłodu, inni ciepła. Wobec tego klimatyzacja musi być doprowadzona w każdy zakamarek, podobnie jak systemy sterujące. Całość konfiguruje się odgórnie, dając przy tym opcję indywidualnego dopasowywania temperatury mieszkańcom pomieszczeń.

Ponadto chłodnictwo jest użyteczne w sektorach zajmujących się nowoczesnymi technologiami. Często na danym etapie procesu twórczego niezbędne jest schłodzenie danych półproduktów. Klimatyzacja jest ważnym ogniwem działania serwerowni – obciążone zadaniami dyski szybko się grzeją – by prawidłowo działały potrzebują czynnika łagodzącego symptomy nagrzania.

Instalacje chłodnicze – co jaki czas trzeba je sprawdzać?

Wszystkie używane przez nas urządzenia wymagają konserwacji. To w jaki sposób o nie dbamy wpływa na długość działania sprzętu. W związku z tym warto dbanie o systemy chłodzące na bieżąco. Na rynku istnieje wielu specjalistów, którzy wykonują przegląd instalacji chłodniczych dla osób fizycznych i dla firm.

Podobnie jak przy samochodzie – regularny przegląd instalacji chłodniczych może nam wskazywać ewentualne awarie. Daje to możliwość odpowiedniego reagowania. Przedłuża też czas efektywnej pracy systemów niezależnie od ich zastosowania.